Strony

czwartek, 9 lutego 2012

Lukrowane waniliowe babeczki :)


Dziś będzie na slodko! Postanowiłam wypróbować kolejny przepis z moich wypieków. Tym razem na babeczki z lukrem. Słodkie i w smaku i wizualnie, ja się nie mogę napatrzeć.


Przepis jak zapowiedziałam pochodzi z tego bloga:

130 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 - 3 łyżki mleka


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.

W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.

Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lukier królewski (royal icing):
2 białka
3 szkanki cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać)
1 łyżeczka soku z cytryny


W misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i utrzeć.


Ja nie ucierałam mikserem(bo w galimatiasie wielu lat zaginęła gdzieś nakładka do ubijania) więc w ruch poszła makutra i stary dobry tłuczek napędzany siłą kobiety :P
Cukrowych oryginalnych kwiatków nie miałam, ale na stanie była kolorowa posypka, którą wysypałam na talerzyk i maczałam delikatnie lukrową warstwę. Szybki ruch w posypkę i w górę. I takie cukierkowe cuda gotowe. Później wynieść do zimniejszego miejsca, aby lukier stężał.

Smacznego!! pyszne silnie waniliowe babeczki gotowe!

10 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu aż się zaśliniłam na ich widok. Jej ale mi narobiłaś ochoty na słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha! i taki miał być cel!! Trzeba osladzać sobie życie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, że trzeba. W związku z tym dosłodziłam się czekolada mleczną z orzechami:P Mniam

      Usuń
  4. Mogę wpaść do Ciebie ?? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja też się wpraszam:P albo lepiej- na nasze spotkanko zamawiam sobie porcje Twoich wypieków:P

      Usuń
    2. Coś wymyślę :P coś łatwego do transportu, bo niestety wszystkie ciasta i ciastka z kremem mogą nie przeżyć podróży przez dwa województwa a później obijania się w empekach :P

      Usuń
    3. Liczę na Twoja kreatywność:P Bo straszny łasuch ze mnie:P

      Usuń
    4. Czyli nie dość, ze popiekę to będę mogła kombinować. Superowsko!! :) :)

      Usuń

To dużymi literami: KAŻDY KOMENTARZ ZAWIERAJĄCY LINK - WYLATUJE- WIELOKROTNIE PROSIŁAM, NIE ODNOSIŁO SKUTKU, TERAZ Z AUTOMATU I BEZ CZYTANIA.

A teraz grzecznie i klasycznie ; ) bo bardzo Was przecież lubię : )

Witaj Gościu, cieszy mnie Twoja wizyta, cieszę się, że chcesz pozostawić ślad po tym, że przeczytałeś to miałam do powiedzenia.

Proszę :) komentuj, ale pamiętaj :)

Każdy głos w dyskusji jest dla mnie ważny. Każdy komentarz jest czytany, na komentarz każdego czytelnika staram się odpowiedzieć.

Jeśli chcesz coś powiedzieć, zwrócić uwagę, a komentarz pod danym postem będzie niewłaściwy - z boku podałam adres mejlowy

Nie spamuj, nie jestem nastolatką, więc nie pisz "Super, zapraszam do mnie". To właśnie jest spam, takie komentarze usuwam. Napisz coś merytorycznego, a na pewno zaciekawisz mnie i odwiedzę Twoją stronę.

Chcesz mnie obrazić? Wyzwać? Wyśmiać moje poglądy, czy mnie, jako mnie? Daruj sobie! Jesli szydzisz, lub obrażasz moich czytelników, lub po prostu naruszasz netetykietę, komentarz również wyleci.