Składniki na kruche ciasto:500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki cukru pudru200 g masła lub margaryny6 żółtekWszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.Składniki na bezę:6 białek1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.Ponadto:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)120 g płatków migdałowychFormę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.Masa kremowa:2 szklanki mleka (500 ml)3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru migdałowego*200 g masłakilka kropel aromatu migdałowego**Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.Smacznego :)* można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)** można dodać również z 2 łyżki Amaretto, jeśli akurat macie w domu
Strony
czwartek, 19 kwietnia 2012
Pani Walewska
15 komentarzy:
To dużymi literami: KAŻDY KOMENTARZ ZAWIERAJĄCY LINK - WYLATUJE- WIELOKROTNIE PROSIŁAM, NIE ODNOSIŁO SKUTKU, TERAZ Z AUTOMATU I BEZ CZYTANIA.
A teraz grzecznie i klasycznie ; ) bo bardzo Was przecież lubię : )
Witaj Gościu, cieszy mnie Twoja wizyta, cieszę się, że chcesz pozostawić ślad po tym, że przeczytałeś to miałam do powiedzenia.
Proszę :) komentuj, ale pamiętaj :)
Każdy głos w dyskusji jest dla mnie ważny. Każdy komentarz jest czytany, na komentarz każdego czytelnika staram się odpowiedzieć.
Jeśli chcesz coś powiedzieć, zwrócić uwagę, a komentarz pod danym postem będzie niewłaściwy - z boku podałam adres mejlowy
Nie spamuj, nie jestem nastolatką, więc nie pisz "Super, zapraszam do mnie". To właśnie jest spam, takie komentarze usuwam. Napisz coś merytorycznego, a na pewno zaciekawisz mnie i odwiedzę Twoją stronę.
Chcesz mnie obrazić? Wyzwać? Wyśmiać moje poglądy, czy mnie, jako mnie? Daruj sobie! Jesli szydzisz, lub obrażasz moich czytelników, lub po prostu naruszasz netetykietę, komentarz również wyleci.
Kaśka uduszę Cię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
OdpowiedzUsuńale za co ?! :(
OdpowiedzUsuńZa kuszenie smakowitościami :P
Usuńa dziś miałam zrobić brownies z masłem orzechowym to się chyba wstrzymam...
UsuńMiałam wrażenie, że jestem najedzona po parówkach w cieście francuskim, ale jak tak parzę na to ciasto, to chyba mam ochotę na coś słodkiego :D
OdpowiedzUsuńochota na coś slodkiego jest stała!!
UsuńTo już swoją drogą :D
UsuńSuper, a ja mam do zrzucenia 3 kg :D
OdpowiedzUsuńja nawet nie chcę liczyć....
UsuńJakie smakowitości! Aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńale patrzenie nie tuczy.... chociaż w moim przypadku jest to możliwe
UsuńMniaaam. Ja tez chcę. :) Za tydzień idę na imprezę do znajomych. Prosili bym upiekła im coś, czego jeszcze nie jedli w moim wykonaniu. :) No to już wiem, co. ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuńto życzę powodzenia :)
UsuńBoziu, powinni Cię publicznie zlinczować za ten post! Zaraz zacznę lizać monitor! ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda apetycznie ale faktycznie trochę pracochłonne. Chyba samej nie zechce mi się nie zechce pichcić ale zjeść to bym zjadła! :)
namawianie do linczu i to publicznego karalne jest :P
UsuńNie wiem czy jeszcze upiekę to ciasto... chociaż dobre było :)