Składniki na 10 sztuk:
250 g mąki
85 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
85 g rodzynek
2 jajka, roztrzepane
200 ml mleka
75 ml oleju
40 g jasnego cukru muscovado
5 łyżek płynnego miodu
W naczyniu wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i rodzynki.
W drugim naczyniu wymieszać jajko, olej, mleko i miód.
Połaczyć zawartość dwóch naczyń, wymieszać z grubsza, mogą pozostać grudki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut.
Przepis tradycyjnie z tego bloga
Zaiste przepyszne muffiny.
Zdjęcia chwilowo nie ma bo Tata zabrał w plener aparat, którym robiłam zdjęcie.
Przyznam się szczerze, że zapomniałam dodać cukru... miałam brązowy cukier trzcionowy(słodzę nim kawę), ale z głowy mi wyleciało. Efektem są słodzone li i jedynie miodem pyszne muffiny o smaku lekko słodkich bułeczek. Slicznie wyrosły.
Naprawdę są przepyszne. Gdyby nie to, że nadal eksperymentuję z różnymi przepisami na dzień niepodległości upiekłabym te, albo serowe... jak na razie moja dwójka faworytów...
A może ma ktoś pomysł na jakieś patriotyczne muffiny?
Albo z wyprzedzeniem na piernikowe?
Bo na wyżej podanym blogu przepis jest, ale gdzie ja syrop kukurydziany znajdę?
Chętnie się skuszę!
OdpowiedzUsuńno no :) ile fajnych przepisów na muffinki :)
OdpowiedzUsuń