A i bardzo wyrosły.
Przepis na 12 dużych muffinek. Mi wyszło 11 bo ciasta lałam po brzeg i odradzam stanowczo, albowiem one strasznie rosną i rozlało się ciasto po blasze..
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszuku do piecz.
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 banany
- 3/4 szkl. cukru (1/2 szkl. jak wolimy mniej słodkie)
- 1 jajko
- 80g masła ( albo 1/3 szkl.+ 2 łyżki oleju)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
-rodzynki, orzechy (opcjonalnie)
kruszonka:
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2łyżki mąki\
1. Masło roztopić i ostudzić - 2-3 łyżki odlać, bo będą potrzebne do kruszonki.
2. Jajko ubić lekko z cukrem, dodać banany, masło i dalej miksować.
3. Wsypać suche składniki, miksować tylko tyle żeby zostały wchłonięte.
4. Wcześniej odlane masło zmieszać z pozostałymi składnikami na kruszonkę. Posypać babeczki (jeszcze surowe oczywiście).
5. Piec w 190 stopniach ok. 15-18 minut.
Wyrosły jak szalone(zaraz zdjecie wrzucę niech ino kabelek znajdę. Są pyszne... mój pies jak dałam mu kawałeczek to mi mało ręki nie uciachał i chodzi za mną z proszącym wzrokiem.
Kruszonka mi wyszła dziwna(ale to moja pierwsza).
Pyszne są bananowe z posmakiem cynamonowym(bo w cieście i kruszonce cynamon)
Polecam, wilgotne, pyszne.
A i nie dałam orzechów ni rodzynek.
Przepis wygrzebałam w internecie :)
Wielka szkoda, że piekarnik mi nie działa :(
OdpowiedzUsuńTzn. mam co prawda kombiwar, ale jakoś nie wierzę w te jego wszystkie moce.
OdpowiedzUsuńNie ma jak tradycyjny piekarnik...
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za szybką naprawdę. Nic tak nie poprawia humoru jak cieplutkie własnoręcznie zrobione muffinki :)
Brzmi ciekawie choć jak dla mnie to za dużo spulchniaczy. Moje kubki smakowe są bardzo na to wyczulowe. Jeśli stosuję proszek to nie sodę lub na odwrót. Wolę zrezygnować z objętności na koszt smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :).